10 frågor om mikrogrönt

1. Vad är mikrogrönt? 

Mikrogrönt är stadiet mellan grodd och småblad. Mikrogrönt skördas innan grönsaksplantan har utvecklat sitt första karaktärsblad. Vid det här stadiet är mikrogrönsakerna fullproppade med näring, vitaminer, antioxidanter och smak! Förutom vackra färger, smakar mikrogrönt fantastiskt gott. 

2. Är mikrogrönt nyttigt?

Mikrogrönt innehåller väldigt mycket näring. Därför kallas mikrogrönt ibland för supermat. Flera olika sorters mikrogrönt har antiinflammatoriska egenskaper och stora hälsofördelar. Mikrogrönt är ett bra komplement för att skapa en god och näringsrik kosthållning samt boosta ditt immunförsvar.

3. Hur kan jag använda mikrogrönt? 

Mikrogrönt har flera användningsområden.Till exempel är mikrogrönt tack vare sina spännande smaker och vackra utseende en populär råvara hos många kockar. Fler mat- och hälsointresserade börjar få upp ögonen för mikrogrönt som sallad samt smakrikt och nyttigt tillbehör. I USA är microgreens otroligt populära och finns på vart och vartannat café. 

4. Vilka sorters mikrogrönt finns? 

Förenklat kan man säga att det finns lika många olika sorters mikrogrönt som det finns grönsaker. Dock passar inte alla grönsaker att äta och odla som mikrogrönt. Vanliga sorters mikrogrönt är broccoli, rädisa, kålrabbi, pak choi, senap, ruccola, rödbeta, mangold, ärtskott och solrosskott. 

5. Hur smakar mikrogrönt?  

Mikrogrönt smakar både gott och mycket. Har du inte testat mikrogrönt tidigare kommer du bli förvånad över hur mycket smak som faktiskt ryms i ett litet grönt skott. 

6. Hur odlar man mikrogrönt? 

Vi på mikrogrönsaker.se odlar alla våra mikrogrönsaker på klimatpositiv och nedbrytningsbar hampafilt. Eftersom vi odlar utan jord kan vi garantera en ren produkt av högsta kvalitet som är godkänd i restaurangkök. Vår vertikala inomhusodling är utrustad med effektiv LED-belysning vilket gör att vi minskar matsvinnet och kan erbjuda mikrogrönt året runt oavsett säsong. Vår odling är helt fri från gifter och bekämpningsmedel. Vi sätter miljön, hälsa och smak i första rummet.  

7. Är mikrogrönt svårt att odla? 

Både ja och nej. Vissa sorters mikrogrönt är enklare än andra. Bra sorter att börja med för att odla hemma är till exempel ärtskott och rädisskott. Se gärna våra odlingskitt för mikrogrönt som är utvalda för att kunna odlas hemma eller på kontoret.

8. Vad är det för frön till mikrogrönt?  

Det krävs inga speciella frön till just mikrogrönt. Dock är vi på mikrogrönsaker.se noga med att testa alla våra frön mot bakterier och sjukdomar. 

9. Var finns er odling?  

Mikrogrönsaker.se finns i Mönsterås, i nära anslutning till E22. Vi har därför goda transportmöjligheter till Kalmar i söder och Oskarshamn i norr.  

10. Säljer ni odlingskitt till mikrogrönt? 

Ja, vi kommer snart att börja sälja kompletta odlingskitt för mikrogrönt.