World Food Day 2021

Idag den 16 oktober uppmärksammar vi "World Food Day". Syftet med dagen är att belysa hunger- och fattigdoms frågor. Temat för 2021 är: "Our actions are our future.Better production, better nutrition, a better environment, and a better life.".

Maten vi äter påverkar så mycket mer än bara vår egen hälsa. Visste du till exempel att världens livsmedelsproduktion svarar för cirka 33 procent av de globala utsläppen av växthusgaser? För att trygga vår planets välbefinnande behöver vi förändra och utveckla våra livsmedelssystem - sättet vi producerar livsmedel på.


Vad kan jag som konsument göra för att bidra till en mera hållbar livsmedelsproduktion?

FAO (The United Nation Organization's Food and Agriculture Association) listar ett antal saker vilka vi som individer kan fokusera på för att skapa och bidra till en hållbar matproduktion.


1) Välj näringsrik och nyttig mat som stärker din egna hälsa.

2) Välj livsmedel som producerats hållbart. Ät säsongsbetonat och närproducerat.

3) Köp bara det du behöver och använder. Minska matsvinnet!

4) Återvinn det som blir över. Kompostera ditt matavfall och källsortera!

5) Handla närproducerat och lokalt. Korta livsmedelskedjor och korta transporter!

6) Grönt är skönt! Odla grönt - på din balkong, i ditt uterum, i din trädgård, i grannens trädgård... Peta ner ett frö lite här och var!

7) Dela med dig av din kunskap! Öka medvetenheten i din närhet! Stötta restauranger, matvarubutiker, caféer och producenter som aktivt väljer hållbara råvaror.


Vad gör mikrogrönsaker.se för att bidra till en mer hållbar livsmedelsproduktion?

1) Vi odlar näringsrika och nyttiga mikrogrönsaker som är bra för din hälsa. Mikrogrönt är fullproppade med både näring och smak.

2) Våra mikrogrönsaker är alltid i säsong - oavsett årstid! Vi säljer bara på den lokala marknaden med omnejd - direkt till restaurang och privatperson. Vår inomhusodling är modern och utrustad med effektiv LED-växtbelysning. Vi använder inga gifter eller bekämpningsmedel.

3) Vi odlar på beställning! Det innebär att det tar cirka två veckor för oss att odla fram en färdig produkt till första beställning. Våra förpackningar är utformade för bästa hållbarhet samt att storleken är anpassad för att minska matsvinnet. Vi skördar alltid så nära leverans som möjligt - vilket garanterar en färsk och fräsch produkt.

4) Vår odling är hydroponisk - det vill säga vi odlar utan jord. Istället odlar vi på en hampafilt som är ett hundra procent nedbrytningsbar samt anpassad till livsmedelsproduktion. Efter skörd komposterar vi vårt odlingssubstrat och skapar fin fin matjord.

5) Mikrogrönsaker.se leverar direkt till konsument. Vägen från "jord" till bord ska vara kort. Vi säljer våra mikrogrönsaker på den lokala marknaden med omnejd. Antingen direkt till konsument via REKO-ringar (rejäl matkonsumtion) eller direkt till restaurang/butik/caféer.

6) Vår inomhusodling är effektiv. Eftersom vi odlar vertikalt i hyllsystem kan vi på väldigt liten yta få ut väldigt mycket grönsaker.

7) Både här och på vår instagram försöker vi öka medvetenheten om att alla val räknas! Stora som små. Tillsammans gör vi världen lite grönare!


För mer information besök gärna: https://www.fao.org/home/en/

#worldfoodday

#Foodheroes0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla